W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Jej zadaniem jest ochrona organizmu przed nowotworami ale ze względu na to, że jest przeciwutleniaczem, jest odpowiedzialna za wiele innych funkcji. Głównym źródłem witaminy E są orzechy oraz oleje roślinne.
Ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Ma charakterystyczną woń i smak. Często "tranem" określa się ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb. Jednak w ścisłym znaczeniu określenie tran zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku ryb dorszowatych.
Rozkładanie substancji i składników odżywczych do jednostek elementarnych, za pomocą kwasów trawiennych.
Proces rosnącego obciążenia dla organizmu, w wyniku czego następuje adaptacja i wzrost poziomu poszczególnych cech motorycznych. Trening to także nawyki ruchowe związane z daną dyscypliną sportu. Poprzez odpowiedni trening połączony z właściwym odżywianiem można również kształtować pewne cechy morfologiczne np. zwiększać masę mięśniową czy redukować poziom tkanki tłuszczowej.
Trening plyometryczny po raz pierwszy został wykorzystany w latach 50-tych ubiegłego wieku przez radzieckich trójskoczków. Badania prowadzone w latach 70-tych XX wieku przez liczną grupę biomechaników, fizjologów oraz biochemików, pozwoliły pogłębić wiedzę dotyczącą tego typu treningu. Aktualnie jest on wykorzystywany przez zawodników wielu dyscyplin sportu, chcących poprawić szybkość i siłę kończyn dolnych. Jest to rodzaj treningu siłowego, który pozwala w bardzo krótkim czasie osiągnąć znaczącą poprawę siły i szybkości nóg. Opiera się na dwóch podstawowych zjawiskach związanych z funkcjonowaniem mięśnia i wytwarzaną przez niego siłą – rozciągnięcie - skrócenie się.