Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Triceps

Mięsień trójgłowy ramienia – mięsień zajmujący całą powierzchnię tylną ramienia i należący do tylnej grupy mięśni ramienia, rozpięty między łopatką i kością ramienną a kością łokciową.

Truskawki

Owoce rosnące na krzewach, będące krzyżówką dwóch odmian poziomek. Charakteryzują się słodkim smakiem i zapachem. Ze względu na wspaniały smak bardzo często są spożywane na surowo lub w sałatkach owocowych czy deserach. Doskonale nadają się do ciast, galaretek i koktajli. Truskawki to bardzo dobre źródło pektyn, potasu, wapnia i magnezu oraz witamin A, C i B.

Truskawki, mrożonka

Truskawki w całości lub połówkach, poddane procesowi głębokiego mrożenia co zapewnia zachowanie witamin i składników mineralnych.

Truskawki w galarecie

Świeże truskawki zalane ostudzoną ale jeszcze płynna galaretką. Danie jest gotowe do spożycia po ścięciu się galaretki.

Truskawki z bitą śmietaną

Świeże truskawki podane z bitą śmietaną. Popularna forma deseru.

1 2 3 4