W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Śledź najczęściej w kawałkach poddany obróbce kulinarnej przez marynowanie w różnego typu zalewach np. oleju czy occie z dodatkiem przypraw. Popularna przystawka lub danie na zimno.
Potrawa najczęściej podawana jako przystawka. Płaty śledzia zwija się w rulon i spina wykałaczką. Tak przygotowane kawałki umieszcza się w zalewie z dodatkiem przypraw i warzyw. Przekąska lub danie na zimno.
Najczęściej są to płaty solone bezpośrednio po odłowieniu ryby. Mięso oczyszcza się z wnętrzności i układa w beczkach zasypując je solą gruboziarnistą.
Bardzo popularna ryba słonowodna, nie poddana procesowi mrożenia. Najpopularniejszymi daniami ze śledzia są śledź w oleju, śmietanie, lub occie.