W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Wędlina drobiowa, podsuszana, o dosyć intensywnym smaku. Przy wytwarzaniu kabanosów bardzo istotna rolę odgrywa sam proces wędzenia ponieważ kabanos musi posiadać odpowiednia suchość i zapach. Dobrej jakości kabanosy drobiowe podawane są w jelitach naturalnych np. w kiszce baraniej. Wędliny tego typu do doskonała przekąska lub przystawka do dań na zimno, może stanowić element koreczków.
Tradycyjna okrągła bułka wypiekana z mąki pszennej. Dla kajzerek charakterystyczne są nacięcia na skórce od góry.
Bardzo dobry w postaci gotowanej z zasmażka z bułki tartej lub mielonych ziaren lnu. Popularny składnik sałatek, mieszanek warzywnych i zapiekanek, nadający się również do marynowania.
Kalafior mrożony, najczęściej w rozetkach, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.
Najczęściej bywa stosowana jako uzupełnienie dań obiadowych, można ją smażyć, faszerować, stanowi znakomity dodatek do sałatek i surówek.