Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Kabanos z kurczaka

Wędlina drobiowa, podsuszana, o dosyć intensywnym smaku. Przy wytwarzaniu kabanosów bardzo istotna rolę odgrywa sam proces wędzenia ponieważ kabanos musi posiadać odpowiednia suchość i zapach. Dobrej jakości kabanosy drobiowe podawane są w jelitach naturalnych np. w kiszce baraniej. Wędliny tego typu do doskonała przekąska lub przystawka do dań na zimno, może stanowić element koreczków.

Kajzerka

Tradycyjna okrągła bułka wypiekana z mąki pszennej. Dla kajzerek charakterystyczne są nacięcia na skórce od góry.

Kalafior

Bardzo dobry w postaci gotowanej z zasmażka z bułki tartej lub mielonych ziaren lnu. Popularny składnik sałatek, mieszanek warzywnych i zapiekanek, nadający się również do marynowania.

Kalafior, mrożonka

Kalafior mrożony, najczęściej w rozetkach, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

Kalarepa

Najczęściej bywa stosowana jako uzupełnienie dań obiadowych, można ją smażyć, faszerować, stanowi znakomity dodatek do sałatek i surówek.

1 2 ... 21