W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Przyprawa w płynie, smakiem zbliżona do sosu sojowego. Bardzo często używana do przyprawiania zup. Ma słony posmak i brązowy kolor.
Makropierwiastek, który wpływa na rozwój układu kostnego i układ krążenia, działa uspokajająco; niedobór powoduje napięcie mięśniowe, stany depresyjne i lękowe. Źródło – kakao, ziarna zbóż, grube kasze, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa zielone.
Roślina o charakterystycznym, przyjemnym zapachu, znajdująca zastosowania w kuchni jako przyprawa do wędlin, zup i pieczeni. W medycynie niekonwencjonalnej stosowany jako lek w nieżytach dróg oddechowych, układu pokarmowego, działa uspokajająco podany w postaci naparu.
Sos majonezowy o potocznej nazwie majonez, przeznaczony do podawania na zimno. Tradycyjny majonez wyrabia się z oliwy mieszanej z surowym żółtkiem z dodatkiem octu lub soku z cytryny, pieprzu i soli.
Mąka kokosowa – lekka, puszysta, lekko słodkawa w smaku. Nadaje się do pieczenia ciast, ciasteczek, gofrów, placków i pieczywa.