Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Halibut świeży

Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Ryba o bardzo smacznym mięsie często wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji konserw. Halibut bardzo dobrze nadaje się do grillowania, duszenia, smażenia oraz filetowania.

Herbata

Ogólne określenie naparów z różnych ziół jednak właściwa herbata to napar z liści i pąków drzewa herbacianego. Herbata pita w rozsądnych ilościach pomaga chronić organizm przed powstawaniem komórek rakowych, wstrzymuje procesy starzenia skóry, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób zwyrodnieniowych i krążenia. Napój może być podawany na gorąco lub na zimno z lodem.

Herbata bez cukru

Ogólne określenie naparów z różnych ziół jednak właściwa herbata to napar z liści i pąków drzewa herbacianego. Herbata pita w rozsądnych ilościach pomaga chronić organizm przed powstawaniem komórek rakowych, wstrzymuje procesy starzenia skóry, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób zwyrodnieniowych i krążenia. Napój może być podawany na gorąco lub na zimno z lodem. Najlepiej działa bez dodatku cukru, który osłabia jego właściwości.

Herbata biała

Jeden z najdroższych rodzajów herbaty – ceny zależą od gatunku, nie mniej jednak w Polsce przeciętnie kosztuje ona od 30 zł do ponad 100 zł za 100 g. Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy.

Herbata earl grey

To sposób aromatyzowania chińskich i indyjskich herbat esencją bergamoty – rodzaju pomarańczy.

1 2 3 4