W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Dodana jako przyprawa do mięs dzięki intensywnemu zapachowi znacznie zmienia smak potraw. Często jest stosowana w wypiekach jak pierniki czy ciasta z owocami. Spożyta w większych ilościach wykazuje działanie psychoaktywne.
Energia liczona w kilokaloriach, przypadająca na dany produkt spożywczy, posiłek lub określona dietę.
Stosunek produktu, posiłku lub diety względem kaloryczności, zwiększa się ona wraz ze wzrostem zawartości składników odżywczych.
Jest to stan naszego organizmu, który daje informację, że jest nam potrzebne dostarczenie niezbędnych składników odżywczych. Ośrodek głodu i sytości mieści się w podwzgórzu. To tam właśnie uzyskuje się informację o spadku glukozy we krwi. Informacja ta pojawia się po około 3.-4. godzinach od zjedzenia ostatniego posiłku.
Najłatwiej przyswajalny cukier prosty, będący również składową cukrów złożonych. Dla układu nerwowego jest ona jedynym dostępnym źródłem energii.