Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Termin przydatności do spożycia

Okres czasu, w którym dany produkt nadaje się do spożycia. Warunek stanowi spełnienie norm dotyczących środowiska, w którym przechowywany jest produkt (temperatura, natężenie światła).

Tiamina (witamina B1)

Odgrywa ważną rolę w procesach przemiany węglowodanów i oddychania tkankowego, co ma wpływ na przyspieszenie gojenia się ran. Występuje głównie w mleku, mięsie oraz drożdżach a także w wysuszonych nasionach roślin strączkowych.

Tkanka tłuszczowa

Tkanka, która zlokalizowana jest głównie w warstwie podskórnej i stanowi 20-25% masy ciała u kobiet i 15-20% masy ciała u mężczyzn.

Tłuszcz

Związki składające się z estrów gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych. Występują one we wszystkich rodzajach komórek dostarczając organizmowi energię. Zapas tłuszczów wykorzystywany jest jako rezerwa energetyczna.

Tłuszcz nasycony

Inaczej nasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego np. masło, smalec. Tłuszcze nasycone są składnikiem błon komórkowych oraz mózgu. Potrzebne między innymi do rozpuszczania witamin A, D, E, K.

1 2 3 4