Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Żelatyna

Substancja powstała na bazie białek i peptydów wytwarzana z kości, chrząstek oraz skór zwierzęcych. Po rozrobieniu z cieczą jak np. bulion ścina ją do konsystencji galarety.

Żelazo

Jest składnikiem enzymów, odpowiada za rozprowadzanie tlenu w organizmie. Dzieli się na żelazo pochodzenia zwierzęcego i żelazo pochodzenia roślinnego.

Żele energetyczne

To skoncentrowane źródło energii w postaci żelu. W ich skład wchodzą przede wszystkim węglowodany o różnej szybkości wchłaniania: glukoza, fruktoza, trehaloza, maltodekstryna, amylopektyna. Żele najczęściej stosuje się przed zawodami sportowymi oraz w ich trakcie w celu dostarczenia energii.

Żółtko jajka kurzego

Żółtko jajka zawiera kwasy omega 3 a także luteinę opóźniającą procesy starzenia. Jest także źródłem wielu witamin miedzy innymi witaminy A,E D,B.

Żurawina niskosłodzona do mięs

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin A, B, C oraz błonnika. Jest to tradycyjny dodatek do mięs i wędlin. Wyrabia się z nich także galaretki i sosy. Najzdrowsza bywa w postaci nisko słodzonej.

1 2