Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Wapń

Główny składnik kości i zębów, wpływa na prawidłową krzepliwość krwi i kurczliwość mięśni, reguluje pracę układu nerwowego, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, działa odczulająco, czego niejednokrotnie większość z nas doświadczyła; niedobór powoduje krzywicę kości, osłabienie pamięci, drętwienie kończyn. Żródło – ryby (zwłaszcza jedzone z ośćmi – sardynki, szproty), warzywa, fasola, orzechy, mleko i przetwory.

Wartość energetyczna (kcal)

Wartość energii z pożywienia przyswajanej przez organizm w procesie trawienia. Określana jest w kilokaloriach i kilodżulach.

Wartość odżywcza

Ilość składników odżywczych, nadających się do wykorzystania przez organizm, zawartych w produkcie.

Wchłanianie

Proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, polegający na pobraniu przez organizm produktów trawienia węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Do tego procesu zalicza się również wchłonięcie witamin, wody i składników mineralnych jednak są one pobierane w nieprzekształconej postaci.

Wędzona pierś z kurczaka

Mięso z piersi kurczaka poddane obróbce kulinarnej przez wędzenie w dymie z określonych gatunków drewna. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom wędzona pierś kurczaka charakteryzuje się intensywnym zapachem i smakiem.

1 2 ... 8