W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Inna nazwa to surimi. Produkt wytwarzany ze zmielonego mięsa białych ryb. Najczęściej wykorzystywane na surimi gatunki ryb to mintaj, morszczuk i dorsz.
W Polsce najbardziej znana w postaci kandyzowanej, jako składnik musli czy dodatek do ciast. Zawiera duże stężenie witaminy A, K i E, kwasu foliowego i potasu.
Papryka wywodzi się z Ameryki Południowej i Centralnej, znajduje szerokie zastosowanie zarówno w postaci świeżej jak i suszonej. Popularny składnik surówek, sosów, w postaci suszonej i zmielonej stosowana jest jako przyprawa. Znane są ostre odmiany papryki, które dzięki zawartości kapsaicyny wspomagają spalanie tłuszczu i powstrzymują powstawanie nowotworów.
Głównie bywa stosowana jako składnik surówek lub dodatek do kanapek. Bardzo dobra do faszerowania lub jako składnik paprykarza, sosów i potrawek. Papryka czerwona jest najsłodszą w smaku papryką jeżeli chodzi o kolor.