Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Rabarbar

Stosowany głównie jako składnik napojów, kompotów, soków oraz dodatek do ciast. Może być dodawany również do sosów i musów. W smaku jest kwaskowy i dość cierpki.

Racja pokarmowa

Produkty spożywcze dostarczane organizmowi w określonym czasie.

Risotto mięsne

Danie przygotowywane z ryżu gotowanego do kremowej konsystencji z dodatkiem mięsa i przypraw.

Risotto z mięsno warzywne

Potrawa z ryżu gotowanego do kremowej konsystencji z dodatkiem warzyw i mięsa.

Rodopsyna

Znajdujący się w siatkówce barwnik, który pod wpływem światła rozkłada się na retinal i opsynę. Do wytwarzania rodopsyny potrzebna jest witamina A.

1 2 ... 5