W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
BCAA to najpopularniejszy zestaw aminokwasów o działaniu antykatabolicznym. W skład BCAA wchodzą: leucyna, izoleucyna i walina. Należą one do grupy substancji egzogennych, czyli takich, których organizm nie potrafi sam syntetyzować. BCAA stanowią 25–35% masy mięśniowej. Trenując intensywnie, jesteś narażony na wzmożoną utratę aminokwasów oraz uszkodzenia masy mięśniowej. Zarówno trenujący sporty siłowe, wytrzymałościowo-siłowe, jak i wytrzymałościowe są narażeni duży spadek poziomu tych aminokwasów i tym samym utratę masy mięśniowej.
Tradycyjnie przygotowany z koniny. Mięso ściera się lub mieli bardzo drobno i podaje doprawione, w postaci surowej. Jako dodatki podaje się siekaną cebulę, kiszony ogórek i surowe jajko.
Związek odpowiedzialny za ochronę organizmu przed chorobami nowotworowymi, wpływający na obniżenie poziomu cholesterolu. Występuje głównie w zbożach.
Obecnie jest jedną z najdokładniejszych i coraz łatwiej dostępnych metod określenia składu ciała - badanie bioimpedancji, gdzie mierzy się oporność i przewodność ciała. Metoda ta pozwala ocenić ilość tkanki tłuszczowej, wody oraz beztłuszczową masę ciała. W zależności od typu aparatu, można uzyskać wiele dodatkowych informacji. Pomiaru metodą bioimpedancji można dokonać w niektórych przychodniach, klinikach czy poradniach dietetycznych oraz w wybranych siłowniach.
Warzywo znajdująca zastosowanie jako dodatek do sałatek, surówek, zup i sosów. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, dobrze wpływa na pracę układu trawiennego i wątroby, zawiera potas, fosfor, wapń i magnez.