Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Baranina łopatka

Mięso pozyskiwane z łopatki barana lub owcy. Duże znaczenie ma wiek zwierzęcia ponieważ mięso starych osobników jest twarde. Zaletą baraniny jest wyrazisty smak i korzystne właściwości dietetyczne.

Baranina udziec

Mięso pozyskiwane z udźca barana lub owcy. Duże znaczenie ma wiek zwierzęcia ponieważ mięso starych osobników jest twarde. Zaletą baraniny jest wyrazisty smak i korzystne właściwości dietetyczne

Bariery komunikacyjne

Czynniki, które utrudniają zrozumienie przekazu zawartego w wypowiedzi (o charakterze fizycznym i psychologicznym).

Barszcz czerwony zabielany

Potrawa przygotowana na bazie bulionu lub wywaru warzywnego lub mięsnego. Głównym składnikiem są czerwone buraki, które wygotowuje się w wywarze. Najpopularniejszymi dodatkami do barszczu są uszka, paszteciki bądź ziemniaki. Dla poprawienia smaku barszcz można zabielić śmietaną do zup.

Barszcz ukraiński, mrożonka

Gotowa kompozycja składników do przygotowania barszczu ukraińskiego. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

1 2 3 ... 13