Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Buraki zasmażane

Buraki tarte najczęściej na tarce gruboziarnistej i zasmażane na patelni z dodatkiem przypraw. Popularny dodatek do obiadów.

Buraki ze śmietaną

Potrawa z gotowanych buraków, startych na tarce o dużych oczkach, doprawionych solą pieprzem, kwaskiem cytrynowym opcjonalnie cukrem, zabielonych śmietaną. Według niektórych przepisów można też dodać odrobinę masła dla podniesienia walorów smakowych.

Buraki z jabłkiem

Buraki i jabłko starte na tarce i wymieszane do jednolitej konsystencji z dodatkiem przypraw.

Burak surowy

Warzywo o jadalnej bulwie, lekko słodkim smaku i czerwonej bądź białej barwie. Burak czerwony (ćwikłowy) znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do obiadów czy składnik zup. Burak biały (cukrowy) jest wykorzystywany do produkcji cukru.

1 ... 12 13