W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Buraki tarte najczęściej na tarce gruboziarnistej i zasmażane na patelni z dodatkiem przypraw. Popularny dodatek do obiadów.
Potrawa z gotowanych buraków, startych na tarce o dużych oczkach, doprawionych solą pieprzem, kwaskiem cytrynowym opcjonalnie cukrem, zabielonych śmietaną. Według niektórych przepisów można też dodać odrobinę masła dla podniesienia walorów smakowych.
Buraki i jabłko starte na tarce i wymieszane do jednolitej konsystencji z dodatkiem przypraw.
Warzywo o jadalnej bulwie, lekko słodkim smaku i czerwonej bądź białej barwie. Burak czerwony (ćwikłowy) znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do obiadów czy składnik zup. Burak biały (cukrowy) jest wykorzystywany do produkcji cukru.