Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Barszcz ukraiński z białą fasolą

Potrawa przygotowana na bazie bulionu lub wywaru warzywnego lub mięsnego. Głównym składnikiem są czerwone buraki, które wygotowuje się w wywarze. Tradycyjnie, jednym ze składników barszczu ukraińskiego jest fasola.

Barszcz z boćwiną

Potrawa przygotowana na bazie bulionu lub wywaru warzywnego lub mięsnego. Głównym składnikiem są czerwone buraki, które wygotowuje się w wywarze oraz boćwina czyli liściasta lub łodygowa odmiana buraka.

Barwniki

Pozwalają na zabarwienie produktu na dany kolor. Najczęściej wykorzystuje się barwniki pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego a także surowce syntetyczne.

Bazylia suszona

Suszone liście bazylii doskonale nadają się jako przyprawa do sosów i mięs. Bazylia w postaci suszonej nie ma tak intensywnego zapachu jak świeże liście. W ziołolecznictwie stosowana jest głównie jako środek łagodzący wzdęcia, stosowany w postaci naparów.

Bazylia świeża

Roślina o niepowtarzalnym, intensywnym zapachu. Popularny dodatek do sosów, mięs i sałatek. Świeże liście mają właściwości poprawiające trawienie, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

1 2 3 4 ... 13