Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Węgorz wędzony

Ryba , najczęściej w całości wędzona w dymie z określonych gatunków drewna, w specjalnie przeznaczonych do tego celu wędzarniach. Przed procesem wędzenia ryby patroszy się i usuwa łuski. Do wędzenia najlepiej nadaje się mięso ryb o dużej zawartości tłuszczu.

Wen Do

Japońska technika samoobrony łącząca ze sobą elementy obrony psychicznej i fizycznej.

Wermut słodki

Rodzaj wina, do którego dodawane są aromaty ziołowe lub korzenne jak piołun, goździki czy szałwia. Zawartość alkoholu w wermucie wynosi od 12 do 20%

Wężymord

To gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji: Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan. Jego cechą charakterystyczną jest brunatny, długi korzeń, który musi być obrany przed spożyciem, gdyż jego skórka jest niejadalna i lekko zdrewniała. Trzeba uważać przy jego obieraniu i nie przestraszyć się, kiedy lepki, gęsty, biały sok, który wydziela się po przekrojeniu korzenia, barwi na ceglasto-czerwono.

WHO

Światowa Organizacja Zdrowia, WHO (ang. World Health Organization) – jedna z organizacji działających w ramach ONZ, zajmująca się ochroną zdrowia. Jej siedzibą jest Genewa.

1 2 3 4 ... 8