W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Ryba , najczęściej w całości wędzona w dymie z określonych gatunków drewna, w specjalnie przeznaczonych do tego celu wędzarniach. Przed procesem wędzenia ryby patroszy się i usuwa łuski. Do wędzenia najlepiej nadaje się mięso ryb o dużej zawartości tłuszczu.
Rodzaj wina, do którego dodawane są aromaty ziołowe lub korzenne jak piołun, goździki czy szałwia. Zawartość alkoholu w wermucie wynosi od 12 do 20%
To gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji: Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan. Jego cechą charakterystyczną jest brunatny, długi korzeń, który musi być obrany przed spożyciem, gdyż jego skórka jest niejadalna i lekko zdrewniała. Trzeba uważać przy jego obieraniu i nie przestraszyć się, kiedy lepki, gęsty, biały sok, który wydziela się po przekrojeniu korzenia, barwi na ceglasto-czerwono.
Światowa Organizacja Zdrowia, WHO (ang. World Health Organization) – jedna z organizacji działających w ramach ONZ, zajmująca się ochroną zdrowia. Jej siedzibą jest Genewa.