Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Wideo

Technika elektroniczna bazująca na sekwencji nieruchomych obrazów, które mogą być nagrywane, przetwarzane, transmitowane, a następnie odtwarzane dając złudzenie ruchu. Terminem tym określa się również sekwencję obrazów zarejestrowaną na nośniku danych.

Wieprzowina podgardle

Składająca się z tłuszczu i mięśni, część policzka oraz szyi wieprzowej. Wieprzowina jest mięsem znajdującym szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, charakteryzuje się wysoką kalorycznością i zawartością cholesterolu.

Wieprzowina schab surowy

Mięso przeznaczone najczęściej do pieczenia, wędzenia lub smażenia, uzyskiwane z tuszy wieprzowych. Zawiera duże ilości białka i stosunkowo niewiele tłuszczu.

Wino białe półwytrawne

Napój alkoholowy, najczęściej o zawartości alkoholu od 10% do 18%, wytwarzany przez fermentację moszczu z owoców winogron. Wino o barwie od jasno żółtej do brązowej powstające z białych ale także ciemnych szczepów winogron o średniej zawartości cukru.

Wino białe słodkie

Napój alkoholowy, najczęściej o zawartości alkoholu od 10% do 18%, wytwarzany przez fermentację moszczu z owoców winogron. Wino o barwie od jasno żółtej do brązowej powstające z białych ale także ciemnych szczepów winogron o wysokiej zawartości cukru.

1 2 3 4 5 ... 8