Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Szałwia

Roślina o charakterystycznym, silnym zapachu, stosowana najczęściej jako przyprawa do mięs lub marynat. Szałwia znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, ponieważ stosowana wewnętrznie, likwiduje nadmierne wydzielanie potu, zewnętrznie, stosowana w postaci okładów przyspiesza gojenie się ran i likwiduje stany zapalne.

Szampan

Potoczna nazwa wszystkich gatunków wina musującego. Szampan jest napojem niskoalkoholowym a jego nazwa wywodzi się od Szampanii, regionu Francji, w którym został stworzony.

Szczaw

W Polsce najpopularniejszym zastosowaniem szczawiu jest zupa szczawiowa. Jest też sprawdzonym dodatkiem do potraw mięsnych, potraw z ryb, sałatek i sosów. W smaku jest lekko kwaśny.

Szczupak świeży

Ryba słodkowodna, nie poddawana mrożeniu, nie filetowana. Dobry do smażenia w głębokim tłuszczu, grillowania czy duszenia. Mięso szczupaka jest przesiąknięte zapachem mułu, który można usunąć przez natarcie solą. Niezbyt nadaje się do wędzenia gdyż robi się suche i wiórowate.

Szczypiorek

Najczęściej jest stosowany jako przyprawa lub uzupełnienie takich potraw jak twarożki, kanapki, sałatki i surówki. Bywa również dodawany do zup czy sosów. Charakteryzuje go słodko ostry smak.

1 ... 23 24 25 26