Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Szprotka wędzona

Ryba poddana obróbce kulinarnej przez wędzenie w dymie z określonych gatunków drewna. Wędzone szprotki najczęściej można spotkać jako gotowy produkt lub konserwy w zalewie z oleju lub pomidorów.

Szynka parmeńska

Potrawa wywodząca się z Włoch. Szynka parmeńska to surowa, suszona wędlina, wytwarzana z udźca wieprzowego, posiada dość łagodny smak dzięki niskiej, w porównaniu do innych wędlin tego rodzaju zawartości soli.

Szynka wiejska

Wędlina wieprzowa, wędzona, peklowana w zalewie solankowej z przyprawami. Dzięki wędzeniu szynka charakteryzuje się niepowtarzalnym zapachem i smakiem, jest doskonałym dodatkiem do kanapek, bywa też spożywana jako przystawka np. z ćwikłą czy chrzanem.

1 ... 25 26