Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Szparagi

Bardzo dobre jako danie po ugotowaniu, można je również zapiekać i przygotowywać na grillu. Bywają stosowane jako przystawki, składniki sałatek i zapiekanek. Bardzo popularne są również szparagi marynowane. W smaku są słodko gorzkie.

Szparagi konserwowe

Szparagi, najczęściej w całości w zalewie składającej się z wody, octu, soli, cukru oraz przypraw.

Szpinak

Liście szpinaku bardzo dobrze sprawdzają się jako danie lub dodatek do potraw. Można go używać do faszerowania mięs jest również doskonałym składnikiem sałatek. Znalazł też zastosowanie jako dekoracja dań. Charakteryzuje go lekko metaliczny posmak.

Szpinak, mrożonka

Mrożone liści szpinaku w całości lub pocięte, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

Szpinak zasmażany

Liście szpinaku z przyprawami, zasmażane na patelni lub w piekarniku po wcześniejszym ugotowaniu.

1 ... 24 25 26