W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Inaczej zwane fistaszkami. Charakteryzują się dużą zawartością błonnika oraz witaminy E. Najczęściej podawane w formie przekąski.
jest zestawem cech, które są dla nas charakterystyczne. Łączy się ściśle ze stylem radzenia sobie w sytuacjach trudnych, ze wzorami zachowania itd.
Ośrodek odpowiedzialny za odczuwanie głodu. Jest umiejscowiony w części bocznej podwzgórza mózgu.
Ośrodek odpowiedzialny za odczuwanie sytości. Jest umiejscowiony w obszarze brzuszno-przyśrodkowej podwzgórza.
Ogólna nazwa ostrych odmian papryki. Ostrość jest nadawana przez organiczny związek chemiczny o nazwie kapsaicyna. Poziom ostrości papryk jest mierzony w skali Scoville'a. Jedna z najsłabszych odmian ostrej papryki to peperoncini, wykorzystywana przy produkcji kiełbasy pepperoni 100 - 500 jednostek, a najostrzejsza odmiana to Trinidad Moruga Scorpion ok 1 500 000 jednostek. Kapsaicyna sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej i wspomaga leczenie nowotworów.