W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Produkt otrzymywany w procesie przemiału pszenicy w głównej mierze zewnętrznej warstwy ziarna. Otręby są bogate w witaminy, błonnik oraz makro i mikroelementy.
stan chorobowym, który charakteryzuje się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Może prowadzić do upośledzenia funkcjonowania organizmu człowieka, zwiększając ryzyko chorobowości i śmiertelności z powodu chorób układu krążenia i nowotworów złośliwych.
Otyłość - udowo-pośladkowa, (gynoidalna, typu kobiecego, gruszkowata). Wskaźnik WHR jest poniżej 0,8 kobiet, a u mężczyzn poniżej 1,0. Tkanka tłuszczowa gromadzi się w okolicy bioder, ud, pośladków i kończyn dolnych, nie jest tak groźna dla zdrowia jak otyłość typu jabłko, ale jest trudniejsza do zwalczenia.
Otyłość - (inne określenia: otyłość brzuszna, wisceralna - tkanka tłuszczowa zlokalizowana jest głównie wewnątrz jamy brzusznej) częściej dotyczy mężczyzn. Wskaźnik WHR jest równy lub wyższy od 0,8 u kobiet, a u mężczyzn równy lub wyższy od 1,0 W tym typie otyłości występuje większe ryzyko chorób towarzyszących. Częściej pojawiają się zaburzenia metaboliczne, prowadzące do nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, cukrzycy i innych chorób układu krążenia