Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Orzechy brazylijskie

Orzechy w smaku bardzo podobne do migdałów, jedne z najbardziej cenionych orzechów ze względu na zawartość selenu o właściwościach przeciw utleniających więc anty nowotworowych. Orzechy brazylijskie zawierają spore ilości białka oraz tłuszczu. Bardzo dobra przekąska lub dodatek do sałatek.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, witaminy E oraz witamin z grupy B i mikroelementów. Są produktem wysokokalorycznym używanym w przemyśle cukierniczym i spożywczym. Stanowią popularną przekąskę zapewniającą dużą dawkę energii. Na rynku najczęściej spotykane są w postaci nieprzetworzonej.

Orzechy piniowe

Orzechy pozyskiwane ze specjalnych gatunków sosny. Charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu i składników odżywczych. Bardzo dobry dodatek do sałatek czy zapiekanek. Na rynku najczęściej spotykane w postaci solonej lub prażonej.

Orzechy pistacjowe

Spożywane w niewielkich ilościach przyczyniają się do obniżenia cholesterolu, na rynku najczęściej spotykane w postaci prażonej lub solonej. Bardzo smaczna przekąska, która ze względu na swój niepowtarzalny smak oraz kolor znalazła zastosowanie głównie w przemyśle cukierniczym przy produkcji ciast, lodów i deserów.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są określane mianem paliwa dla mózgu ponieważ zawierają duże stężenie kwasów omega 3, witaminy B, błonnika i mikroelementów. Mają uniwersalne zastosowanie, w kuchni są stosowane jako dodatek do ciast, deserów, dań na słodko i słono a także jako przekąska sama w sobie.

1 ... 6 7 8 9