W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Orzechy w smaku bardzo podobne do migdałów, jedne z najbardziej cenionych orzechów ze względu na zawartość selenu o właściwościach przeciw utleniających więc anty nowotworowych. Orzechy brazylijskie zawierają spore ilości białka oraz tłuszczu. Bardzo dobra przekąska lub dodatek do sałatek.
Orzechy laskowe to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, witaminy E oraz witamin z grupy B i mikroelementów. Są produktem wysokokalorycznym używanym w przemyśle cukierniczym i spożywczym. Stanowią popularną przekąskę zapewniającą dużą dawkę energii. Na rynku najczęściej spotykane są w postaci nieprzetworzonej.
Orzechy pozyskiwane ze specjalnych gatunków sosny. Charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu i składników odżywczych. Bardzo dobry dodatek do sałatek czy zapiekanek. Na rynku najczęściej spotykane w postaci solonej lub prażonej.
Spożywane w niewielkich ilościach przyczyniają się do obniżenia cholesterolu, na rynku najczęściej spotykane w postaci prażonej lub solonej. Bardzo smaczna przekąska, która ze względu na swój niepowtarzalny smak oraz kolor znalazła zastosowanie głównie w przemyśle cukierniczym przy produkcji ciast, lodów i deserów.
Orzechy włoskie są określane mianem paliwa dla mózgu ponieważ zawierają duże stężenie kwasów omega 3, witaminy B, błonnika i mikroelementów. Mają uniwersalne zastosowanie, w kuchni są stosowane jako dodatek do ciast, deserów, dań na słodko i słono a także jako przekąska sama w sobie.