Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Makrela świeża

Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Najczęściej spotykana na rynku w postaci wędzonej ale równie dobrze nadaje się do grillowania. Mięso makreli jest dość tłuste i posiada niezbyt przyjemny zapach, który można zlikwidować przez moczenie w mleku.

Makrela wędzona

Ryba , najczęściej w całości wędzona w dymie z określonych gatunków drewna, w specjalnie przeznaczonych do tego celu wędzarniach. Przed procesem wędzenia ryby patroszy się i usuwa łuski. Do wędzenia najlepiej nadaje się mięso ryb o dużej zawartości tłuszczu.

Makrobiotyka

Jesteś tym co jesz - to najkrótsza definicja pojęcia makrobiotyki. Za bardzo ważne uznaje ona zarówno sposób żywienia jak i ogólny styl życia, uwzględniając wpływ bodźców zewnętrznych na organizm.

Makroelementy (pierwiastki główne)

Makroelementy są odpowiedzialne za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Są tez obecne w płynach ustrojowych, komórkach, hormonach i enzymach. Przykładowe makroelementy to chlor, siarka, wapń i sód.

Maliny

Owoce o charakterystycznym zapachu i słodkim smaku, rosnące na krzewach. Bardzo dobre do jedzenia na surowo ale również używane przy przygotowywaniu przetworów, galaretek czy napojów alkoholowych. Maliny zawierają fruktozę, sacharozę, i glukozę, pektyny i duże ilości witamin A, C, B, H i P.

1 ... 5 6 7 ... 17