W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Najczęściej spotykana na rynku w postaci wędzonej ale równie dobrze nadaje się do grillowania. Mięso makreli jest dość tłuste i posiada niezbyt przyjemny zapach, który można zlikwidować przez moczenie w mleku.
Ryba , najczęściej w całości wędzona w dymie z określonych gatunków drewna, w specjalnie przeznaczonych do tego celu wędzarniach. Przed procesem wędzenia ryby patroszy się i usuwa łuski. Do wędzenia najlepiej nadaje się mięso ryb o dużej zawartości tłuszczu.
Jesteś tym co jesz - to najkrótsza definicja pojęcia makrobiotyki. Za bardzo ważne uznaje ona zarówno sposób żywienia jak i ogólny styl życia, uwzględniając wpływ bodźców zewnętrznych na organizm.
Makroelementy są odpowiedzialne za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Są tez obecne w płynach ustrojowych, komórkach, hormonach i enzymach. Przykładowe makroelementy to chlor, siarka, wapń i sód.
Owoce o charakterystycznym zapachu i słodkim smaku, rosnące na krzewach. Bardzo dobre do jedzenia na surowo ale również używane przy przygotowywaniu przetworów, galaretek czy napojów alkoholowych. Maliny zawierają fruktozę, sacharozę, i glukozę, pektyny i duże ilości witamin A, C, B, H i P.