Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Mąka żytnia typ 1400

Mąka służąca do wypiekania chleba żytniego, ciast, ciasta na makaron a także do produkcji spirytusu. Mąka o współczynniku przemiału ziaren 1400. Im niższy jest współczynnik tym bielsza jest barwa mąki. Jest to spowodowane zawartością zmielonego bielma czyli środka ziarna w stosunku do zawartości okrywy nasiennej.

Mąka żytnia typ 2000

Mąka służąca do wypiekania chleba żytniego, ciast, ciasta na makaron a także do produkcji spirytusu. Mąka o współczynniku przemiału ziaren 2000. Im niższy jest współczynnik tym bielsza jest barwa mąki. Jest to spowodowane zawartością zmielonego bielma czyli środka ziarna w stosunku do zawartości okrywy nasiennej.

Mąka żytnia typ 580

Mąka służąca do wypiekania chleba żytniego, ciast, ciasta na makaron a także do produkcji spirytusu. Mąka o współczynniku przemiału ziaren 580. Im niższy jest współczynnik tym bielsza jest barwa mąki. Jest to spowodowane zawartością zmielonego bielma czyli środka ziarna w stosunku do zawartości okrywy nasiennej.

Mąka żytnia typ 720

Mąka służąca do wypiekania chleba żytniego, ciast, ciasta na makaron a także do produkcji spirytusu. Mąka o współczynniku przemiału ziaren 720. Im niższy jest współczynnik tym bielsza jest barwa mąki. Jest to spowodowane zawartością zmielonego bielma czyli środka ziarna w stosunku do zawartości okrywy nasiennej.

Makowiec

Ciasto z nadzieniem makowym w formie rolady.

1 ... 4 5 6 ... 17