W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Długi i cienki makaron charakterystyczny do spaghetti wytwarzany z mąki razowej. Tradycyjnie podaje się go al dente czyli lekko niedogotowany.
Makaron ugotowany do miękkości, okraszony masłem, podawany ze słodkim, białym serem.
Mąka powstająca z przemiału ziaren ryżu. Często stosowana jako zamiennik mąki pszennej. Wytwarza się ją z ryżu białego i brązowego.
Mąka sezamowa – smakuje jak sezam. Można z niej przygotować sezamki i chałwę. Idealnie pasuje też do wyrobu słodkiego i słonego pieczywa. Może być alternatywą dla zwykłej panierki.
Mąka otrzymywana z soi, służąca do wypieku pieczywa, ciast, wytwarzania mleka sojowego oraz różnego rodzaju past, dobrze nadaje się do zagęszczania sosów. Mąka pełnotłusta zawiera od 18 do 20% tłuszczu.