Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Mąka pszenna typ 750

Mąka służąca do wypiekania jasnego pieczywa i ciast, nie polecana do makaronów i ciast pierogowych ze względu na kruchość uzyskiwanego ciasta. Mąka o współczynniku przemiału ziaren 750. Im niższy jest współczynnik tym bielsza jest barwa mąki. Jest to spowodowane zawartością zmielonego bielma czyli środka ziarna w stosunku do zawartości okrywy nasiennej.

Makaron farfalline pełnoziarnisty z 5 zbóż

Makaron wytwarzany z pełnych ziaren, co powoduje zachowanie wszystkich składników odżywczych. Makaron ma twardą i sprężystą konsystencję, nie skleja się po ugotowaniu.

Makaron na mleku

Potrawa z ugotowanego makaronu, podawanego z mlekiem i dodatkiem łyżeczki masła cukru lub miodu.

Makaron penne pełnoziarnisty

Makaron wytwarzany z pełnych ziaren, co powoduje zachowanie wszystkich składników odżywczych. Makaron penne to makaron bez jajeczny przygotowywany według tradycyjnych przepisów wywodzących się z Włoch.

Makaron rurki (z pszenicy Durum)

Makaron w kształcie rurek produkowany z pszenicy durum. Pszenica durum to odmiana stosowana głównie do wytwarzania makaronów. Makarony durum charakteryzują się dużą twardością i jasnym kolorem. Nie posiadają właściwości klejących dzięki czemu świetnie nadają się do dań bez sosów.

1 2 3 4 ... 17