W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Mrożona, posiekana kapusta biała, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.
Główne zastosowanie znajduje w postaci duszonej w potrawach mięsnych i warzywnych. Nadaje się też do surówek. Posiada dużo witamin z grupy B oraz witaminę C.
Siekana kapusta, ubijana tłuczkiem, doprawiona octem i cukrem. Proces kwaszenia zabija większość dobroczynnych bakterii.
Stanowi dobry dodatek do kanapek, potraw azjatyckich, surówek i sałatek. Ma dość twarde, mocno karbowane liście.
Na surowo bywa stosowana przy przygotowywaniu surówek i sałatek warzywnych, Może być również poddawana kiszeniu, gotowaniu oraz duszeniu. Zawiera mikroelementy, witaminy i charakteryzuje się niską kalorycznością.