Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Kapusta biała, mrożonka

Mrożona, posiekana kapusta biała, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

Kapusta czerwona

Główne zastosowanie znajduje w postaci duszonej w potrawach mięsnych i warzywnych. Nadaje się też do surówek. Posiada dużo witamin z grupy B oraz witaminę C.

Kapusta kwaszona

Siekana kapusta, ubijana tłuczkiem, doprawiona octem i cukrem. Proces kwaszenia zabija większość dobroczynnych bakterii.

Kapusta pekińska

Stanowi dobry dodatek do kanapek, potraw azjatyckich, surówek i sałatek. Ma dość twarde, mocno karbowane liście.

Kapusta włoska

Na surowo bywa stosowana przy przygotowywaniu surówek i sałatek warzywnych, Może być również poddawana kiszeniu, gotowaniu oraz duszeniu. Zawiera mikroelementy, witaminy i charakteryzuje się niską kalorycznością.

1 2 3 4 5 ... 21