Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Kurki

Nazwa właściwa kurki to pieprznik jadalny. Kurki to małe grzybki o intensywnej, żółtej barwie, rosnące najczęściej w grupach. Bardzo smaczny grzyb ceniony za aromat, chrupką konsystencje i smak. Najlepiej nadaje się do smażenia oraz jako składnik zup i sosów.

Kurkuma

Przyprawa o żółtej barwie i charakterystycznym zapachu, wywodząca się z Indii. Stosuje się ją również jako barwnik np. do ryżu czy makaronu. Wspomaga układ nerwowy i odpornościowy. Jest składnikiem wielu przypraw jak np. curry.

Kutia

To jedna z tradycyjnych polskich potraw wigilijnych, która jednak nie gości na każdym naszym stole. Głównymi składnikami kutii są pszenica, mak, miód i bakalie.

Kwercetyna

Substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym, a co za tym idzie – opóźniającym procesy starzenia się komórek. Kwercetyna wspomaga ochronę płuc przed astmą i chorobą nowotworową.

1 ... 20 21