Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Jajko kurze

Jajko kurze zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych. Nie zawiera witaminy C. Białko jajka kurzego jest jednym z najlepiej przyswajalnych białek dla organizmu ludzkiego.

Jajko przepiórcze

Od kurzych jaj różni je zdecydowanie bardziej intensywny smak, zawierają mniej tłuszczu, są doskonałym źródłem miedzi, żelaza, karotenu i przyswajalnego fosforu.

Jajko sadzone

Potrawa, której sposób przyrządzenia polega na wbiciu całego jajka na rozgrzaną patelnię. Jajka nie miesza się, pozwalając mu się ściąć.

Jarmuż

Odmiana kapusty stosowana jako składnik sałatek na zimno i ciepło. Zawiera luteinę, potas, magnez, wapń, żelazo i mangan oraz witaminy A, B1, B2, C oraz K.

Jełczenie

Spowodowana zbyt długim przechowywaniem, oddziaływaniem światła, wilgoci, temperatury bądź mikroorganizmów utrata jakości tłuszczów. Jełczenie powodują takie reakcje chemiczne jak utlenianie czy hydroliza.

1 2 3 4 5