Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Jagody

Jagody są owocami naturalnie rosnącymi w lasach. Małe, czarne owoce o słodkim smaku i przyjemnym zapachu są często używane przy przyrządzaniu koktajli i napojów na bazie mleka i jogurtów. Można je suszyć, mrozić są używane do kompotów oraz soków. Są doskonałym dodatkiem do deserów lodów i ciast.

Jagody, mrożonka

Jagody w całości, poddane procesowi głębokiego mrożenia co zapewnia zachowanie witamin i składników mineralnych.

Jagodzianki

Ciastko w postaci słodkiej bułki z nadzieniem jagodowym.

Jajecznica

Danie składające się z jajek oraz dodatków np. kiełbasa, cebula, warzywa. Składniki podsmaża się a następnie dodaje się jajka i mieszając doprowadza do ścięcia.

Jajko gotowane

Jajko ścięte do konsystencji stałej lub półstałej w procesie gotowania. Zależnie od stopnia ścięcia jajko gotuje się od 3 do 10 min. Gotowane białko jajka nie traci właściwości odżywczych, wytrącane są natomiast z niego substancje działające uczulająco na organizm ludzki.

1 2 3 4 5