W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Dodatki same w sobie nie są uważane za produkt żywieniowy, dopuszcza się ich zastosowanie w przypadku kiedy wymaga tego technologia wytwarzania danego produktu. Warunkiem ich zastosowania jest nieszkodliwy wpływ na organizm.
Tak zwana konsumpcja między posiłkami. Dojadanie najczęściej cechuje się dostarczaniem organizmowi produktów wysoko przetworzonych i niezbyt wartościowych dietetycznie
Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, filetowana, bez skóry. Mięso dorsza jest kruche i delikatne, o niespójnej konsystencji. Dorsz najlepiej nadaje się do smażenia w panierce ponieważ kawałki niepanierowane na patelni ulegają przypaleniu.
Dorsz smażony w całości, po wcześniejszym wypatroszeniu, oczyszczeniu z łusek i umyciu. Przed smażeniem rybę naciera się solą, ewentualnie innymi przyprawami i smaży w panierce lub bez.
Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Mięso dorsza jest kruche i delikatne, o niespójnej konsystencji. Dorsz najlepiej nadaje się do smażenia w panierce ponieważ kawałki niepanierowane na patelni ulegają przypaleniu.