Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Dodatki do żywności

Dodatki same w sobie nie są uważane za produkt żywieniowy, dopuszcza się ich zastosowanie w przypadku kiedy wymaga tego technologia wytwarzania danego produktu. Warunkiem ich zastosowania jest nieszkodliwy wpływ na organizm.

Dojadanie

Tak zwana konsumpcja między posiłkami. Dojadanie najczęściej cechuje się dostarczaniem organizmowi produktów wysoko przetworzonych i niezbyt wartościowych dietetycznie

Dorsz filety bez skóry

Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, filetowana, bez skóry. Mięso dorsza jest kruche i delikatne, o niespójnej konsystencji. Dorsz najlepiej nadaje się do smażenia w panierce ponieważ kawałki niepanierowane na patelni ulegają przypaleniu.

Dorsz smażony

Dorsz smażony w całości, po wcześniejszym wypatroszeniu, oczyszczeniu z łusek i umyciu. Przed smażeniem rybę naciera się solą, ewentualnie innymi przyprawami i smaży w panierce lub bez.

Dorsz świeży

Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Mięso dorsza jest kruche i delikatne, o niespójnej konsystencji. Dorsz najlepiej nadaje się do smażenia w panierce ponieważ kawałki niepanierowane na patelni ulegają przypaleniu.

1 2 3 4 ... 7