W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Ryba słonowodna, wędzona. Mięso dorsza jest kruche i delikatne, o niespójnej konsystencji.
Inaczej drożdże szlachetne, stosowane w przemyśle spożywczym. W połączeniu z wodą drożdże powodują rozrost ciasta co jest możliwe dzięki procesom zamiany cukrów w dwutlenek węgla. W medycynie naturalnej stosuje się drożdże przy leczeniu stanów migrenowych, bezsenności czy chorób układu krążenia.
Mięso wołowe w kawałkach, rozbite tłuczkiem do mięsa, duszone do miękkości w sosie z przyprawami. Bardzo dobry dodatek do klusek typu kopytka.
Warzywo z którego wykorzystuje się nie tylko miąższ ale również pestki, które bywają stosowane jako składnik sałatek. Miąższ jest bardzo dobrym składnikiem zup, potrawek i sosów. Wytwarza się z niej również olej wykorzystywany do mieszania z sałatkami warzywnymi.
Zupa najczęściej pikantna. Głównym jej składnikiem jest dynia w kawałkach, gotowana w pomidorach lub przecierze pomidorowym z dodatkiem przypraw.