W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Deser wytwarzany na bazie kwaśnego mleka i rozgotowanego do jednolitej masy ryżu, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Popularny jako przekąska lub drugie śniadanie.
Metoda żywienia, która powinna być dopasowana do warunków i stanu zdrowia danej osoby lub grupy ludzi.
Dieta Dukana jest odchudzającą kuracją białkową (proteinową), której twórcą jest francuski lekarz dietetyk dr Pierre Dukan. Założeniem tej diety jest szybko schudnąć i jednocześnie nauczyć się zdrowego odżywiania na przyszłość. Została ułożona w kompleksowy program składający się z trzech faz: fazy uderzeniowej, fazy równowagi i fazy utrwalania.
Polega na unikaniu wszelkich węglowodanów, poza tymi, które sami możemy pozyskać: miód, owoce. Odstawiamy również oleje rafinowane, nabiał i nasiona roślin strączkowych. Dozwolone jest mięso wszelkiego rodzaju, jaja, olej kokosowy, warzywa (oprócz wysokoskrobiowych), owoce, pestki. Założenia diety dotyczą hipotezy, że węglowodany oraz żywność przetworzona osłabia nasz układ immunologiczny, zwiększa podatność na nowotwory, cukrzycę i choroby układu krążenia.
Produkt przeznaczony dla określonej grupy ludzi ze względu na właściwości oraz sposób przygotowania. Stosowany często w przypadku nieprawidłowego metabolizmu celem zdiagnozowania problemu żywieniowego.