Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Ziemniaki

Jedno z czołowych miejsc wśród krajów europejskich pod względem spożycia warzyw, Polska zawdzięcza ilości spożywanych ziemniaków. Nierzadko bywają głównym posiłkiem lub dodatkiem do innych dań, najczęściej obiadowych. Bardzo dobrze sprawdzają się w sałatkach, zapiekankach i zupach. Ziemniak ma delikatnie mączny smak ze słodkim akcentem.

Ziemniaki młode

Jedno z czołowych miejsc wśród krajów europejskich pod względem spożycia warzyw, Polska zawdzięcza ilości spożywanych ziemniaków. Nierzadko bywają głównym posiłkiem lub dodatkiem do innych dań, najczęściej obiadowych. Młode ziemniaki można podawać z koperkiem jako dodatek do barszczu lub botwiny lub zsiadłego mleka. W smaku są odrobinę słodkie.

Ziemniaki, mrożonka

Ziemniaki mrożone, najczęściej pokrojone w kostkę lub plasterki, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

Ziemniaki puree

Danie składające się z gotowanych ziemniaków ubitych na jednolitą masę z przyprawami. Opcjonalnie, dla złagodzenia smaku dodaje się odrobinę mleka lub śmietany.

Zioła prowansalskie

Mieszanka ziół stosowana do mięs, zup, sałatek i twarogów. W skład mieszanki wchodzi majeranek, rozmaryn, bazylia, mięta, tymianek, szałwia i cząber.

1 2 3 4 ... 10