Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Zupa ziemniaczana zabielana

Potrawa przygotowana na bazie bulionu lub wywaru warzywnego lub mięsnego. Głównym składnikiem są ziemniaki i włoszczyzna. Zupę można zabielić śmietaną dla złagodzenia i podkreślenia smaku..

Zupa zimowa, mrożonka

Gotowa kompozycja składników do przygotowania zupy zimowej. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.

Zupa z jabłkowa

Potrawa przygotowywana przez wygotowanie w wodzie świeżych lub suszonych jabłek z dodatkiem cynamonu, cukru i przypraw korzennych. Zupa najczęściej podawana z makaronem.

Zupa z zielonej fasoli szparagowej

Potrawa przygotowana na bazie bulionu lub wywaru warzywnego lub mięsnego. Głównym składnikiem jest fasola szparagowa, włoszczyzna i bardzo często ziemniaki.

Zwyczaje żywieniowe

Zachowania związane z odżywianiem jak dobór produktów, rodzaj przetwarzania i obróbki kulinarnej żywności oraz dieta.

1 ... 9 10