W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Ogórki mrożone pokrojone w cienkie plasterki, bez dodatku soli i przypraw. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności ze względu na zachowanie witamin i składników mineralnych.
Ogórki w całości lub kawałkach z dodatkiem ostrych lub łagodnych papryk, konserwowane w zalewie z wody, octu, soli oraz przypraw. Podawane w formie przekąski lub dodatku do posiłku.
Ryba słodkowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Najlepiej smakuje smażona w panierce lub pieczona. Mięso okonia ma kolor biały, jest chude i dość suche.
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany często jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazywany jest także masłem kokosowym). Sok kokosowy łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajany przez organizm człowieka. Stosuje się dożylnie w postaci kroplówek jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera też więcej potasu niż banany. Zalecany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.
Olej tłoczony na zimno lub przez ekstrakcję, otrzymywany z kukurydzy. Stosuje się go w przemyśle żywieniowym ale także kosmetycznym. Posiada charakterystyczny zapach i smak, zawiera witaminę E.