Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Odwodnienie

Niedostateczna ilość wody dostarczonej organizmowi względem zapotrzebowania. Śmierć następuje przy 20% utracie wody.

Odżywka

Produkt zawierający podwyższoną ilość danych składników celem zwiększenia wartości odżywczych. Odżywki są przeznaczone dla osób, u których występuje niedobór lub większe zapotrzebowanie na określone substancje. Produkty te najczęściej stanowią uzupełnienie diety i nie mogą być stosowane jako pełnowartościowe posiłki.

Ogórek

Uniwersalne warzywo stosowane do surówek, sałatek, kiszenia, smażenia i pieczenia. Sprawdza się jako dodatek do obiadów. Jest głównym składnikiem mizerii, bywa również spożywany na surowo z sola i pieprzem.

Ogórek kiszony

Ogórek poddany obróbce kulinarnej przez umieszczenie go w zalewie składającej się z wody i przypraw takich jak pieprz czarny, czosnek, koper, liść laurowy, ziele angielskie i sól.

Ogórek konserwowy

Ogórek poddany obróbce kulinarnej przez umieszczenie go w zalewie składającej się z octu, wody, cukru, soli i przypraw takich jak ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz czarny.

1 2 3 ... 9