Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Nektar grapefruitowy

Napój wytwarzany na bazie przecieru lub soku z owoców grejpfruta. Oryginalny nektar nie powinien zawierać konserwantów, aromatów i barwników. Dopuszczalny dodatek cukru w nektarach wynosi 20%.

Nektar wiśniowy

Napój wytwarzany na bazie przecieru lub soku z owoców wiśni. Oryginalny nektar nie powinien zawierać konserwantów, aromatów i barwników. Dopuszczalny dodatek cukru w nektarach wynosi 20%.

Nektarynka

Owoc pochodzący od krzyżówki owoców brzoskwini, o słodkim smaku i dużej zawartości soku. Najczęściej bywa spożywany na surowo lub jako składnik sałatek owocowych. Nektarynki zawierają spore ilości beta-karotenu, magnezu, żelaza oraz wapnia a także witaminy B.

Nektar z czarnych porzeczek

Napój wytwarzany na bazie przecieru lub soku z owoców czarnej porzeczki. Oryginalny nektar nie powinien zawierać konserwantów, aromatów i barwników. Dopuszczalny dodatek cukru w nektarach wynosi 20%.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Kwasy o konsystencji płynnej, w których budowie znajduje się jedno lub więcej wiązanie podwójne. Mają one budowę przestrzenną "cis" lub "trans".

1 ... 4 5 6