Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Nasycone kwasy tłuszczowe

Kwasy o konsystencji stałej, nie posiadające podwójnych wiązań strukturalnych.

Natka pietruszki

Bardzo aromatyczna przyprawa, głównie stosowana do zup, surówek, sałatek i bulionów. Ze względu na piękny kolor i kształt listków często bywa wykorzystywana do przystrojenia potraw. Jest jednym ze składników włoszczyzny.

Nawyk

Czynność automatyczna. Psychologowie określają przyzwyczajenie jako automatycznie wykonywaną czynność.

Nektar ananasowy

Napój wytwarzany na bazie przecieru lub soku z owoców ananasa. Oryginalny nektar nie powinien zawierać konserwantów, aromatów i barwników. Dopuszczalny dodatek cukru w nektarach wynosi 20%.

Nektar brzoskwiniowy

Napój wytwarzany na bazie przecieru lub soku z owoców brzoskwini. Oryginalny nektar nie powinien zawierać konserwantów, aromatów i barwników. Dopuszczalny dodatek cukru w nektarach wynosi 20%.

1 2 3 4 5 6