W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Produkt wytwarzany na bazie tłuszczów roślinnych, najczęściej sojowego, rzepakowego lub palmowego. Margaryna miękka stosowana jest w przemyśle żywieniowym jako zamiennik masła do smarowania pieczywa. Margaryna miękka bardzo często jest wzbogacana w witaminy A i D3, które nie występują w olejach roślinnych. Zawartość tłuszczu 80%.
Produkt wytwarzany na bazie tłuszczów roślinnych, najczęściej sojowego, rzepakowego lub palmowego. Margaryna twarda stosowana jest w przemyśle żywieniowym do smażenia i pieczenia. Zawartość tłuszczu 80%.
To przejazd pojazdów napędzanych siłą ludzkich mięśni, odbywający się w ostatni piątek każdego miesiąca, bez względu na pogodę i porę roku, o godzinie 18:00 na Placu Zamkowym w Warszawie. Jest to impreza niekomercyjna, organizowana przez wolontariuszy chcących aby Warszawa była przyjazna dla rowerzystów i dzięki dobrowolnemu wsparciu jej uczestników.
Napój mleczny uzyskiwany przez oddzielenie tłuszczu mlecznego od zmaślonej śmietany. Charakteryzuje się gęstą konsystencją. Zawartość tłuszczu 0,5%. Nazwa maślanka nie jest prawnie sprecyzowana dla tego produkty o takiej nazwie często zawierają domieszkę w postaci mleka w proszku.
Tłuszcz otrzymywany z produktów pochodzenia zwierzęcego, najczęściej z mleka krowiego lub koziego. Zawiera tłuszcze nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone oraz niewielkie ilości tłuszczy trans. Masło ekstra jest wytwarzane z ukwaszonej i pasteryzowanej śmietany. Produkt polecany dla osób, których organizm nie toleruje laktozy oraz dla osób starszych