W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Tłuszcz otrzymywany z produktów pochodzenia zwierzęcego, najczęściej z mleka krowiego lub koziego. Zawiera tłuszcze nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone oraz niewielkie ilości tłuszczy trans. Masło ekstra jest wytwarzane z nieukwaszonej śmietany. Produkt polecany ze względu na walory smakowe.
Polega on na współpracy lekarzy różnych specjalizacji z zespołem fizjoterapeutów i trenerów, którzy wymieniają informacje i prowadzą klientów w warunkach normalnego fitness klubu lub siłowni. Po konsultacji kardiologicznej i ortopedycznej pacjent przechodzi pod opiekę fizjoterapeutów, którzy oceniają jego wydolność i funkcjonalność. W porozumieniu z lekarzami dobierany jest indywidualny plan ćwiczeń, pozwalający na bezpieczne podjęcie treningu m.in. przez osoby otyłe, cierpiące na choroby serca, cukrzycę, osteoporozę i urazy ortopedyczne
Melon przede wszystkim spożywany jest na surowo, przygotowuje się z niego również dżemy i sorbety a niektóre odmiany wykorzystywane są przy produkcji marynat. Melon zawiera spore ilości pektyn, żelaza, karotenu oraz witaminy A, B i C.
Jest to ogólne i całościowe określenie reakcji biochemicznych, które zachodzą w organizmie. Metabolizm dzieli się na anabolizm (reakcje łączenia związków) i katabolizm (reakcje rozkładu związków).
Choroba spowodowana odkładaniem się w tętnicach złogów cholesterolu z czasem ulegającemu zwapnieniu. Prowadzi to do stwardnienia tętnic oraz uszkodzenia śródbłonka. Choroba spowodowana najczęściej przez zbyt wysoki poziom cholesterolu w organizmie.