Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Mleko UHT 2,0%

Mleko poddane sterylizacji przez bardzo szybkie podgrzanie i schłodzenie. Proces ten zabija florę bakteryjną nie zmieniając walorów smakowych. Zawartość tłuszczu 2,0%.

Mleko UHT 3,2%

Mleko poddane sterylizacji przez bardzo szybkie podgrzanie i schłodzenie. Proces ten zabija florę bakteryjną nie zmieniając walorów smakowych. Zawartość tłuszczu 3,2%.

Mleko w proszku odtłuszczone

Mleko uzyskiwane przez odparowanie wody z chudego, pasteryzowanego mleka. Zawartość pozostałej wody w proszku wynosi ok. 2%. Zachowuje witaminy, białka tłuszcze i węglowodany oraz większą część witaminy C.

Mleko w proszku pełne

Mleko uzyskiwane przez odparowanie wody z pełnego, pasteryzowanego mleka. Zawartość pozostałej wody w proszku wynosi ok. 2%. Zachowuje witaminy, białka tłuszcze i węglowodany oraz większą część witaminy C.

Mleko zagęszczone niesłodzone

Uzyskuje się je przez częściowe odparowanie wody. Często stosowane w przemyśle cukierniczym. Do produkcji mleka zagęszczonego używa się pełnowartościowego mleka wysokiej jakości. Często stosowane jest w zastępstwie śmietanki do kawy.

1 ... 14 15 16 17