W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Mleko poddane sterylizacji przez bardzo szybkie podgrzanie i schłodzenie. Proces ten zabija florę bakteryjną nie zmieniając walorów smakowych. Zawartość tłuszczu 2,0%.
Mleko poddane sterylizacji przez bardzo szybkie podgrzanie i schłodzenie. Proces ten zabija florę bakteryjną nie zmieniając walorów smakowych. Zawartość tłuszczu 3,2%.
Mleko uzyskiwane przez odparowanie wody z chudego, pasteryzowanego mleka. Zawartość pozostałej wody w proszku wynosi ok. 2%. Zachowuje witaminy, białka tłuszcze i węglowodany oraz większą część witaminy C.
Mleko uzyskiwane przez odparowanie wody z pełnego, pasteryzowanego mleka. Zawartość pozostałej wody w proszku wynosi ok. 2%. Zachowuje witaminy, białka tłuszcze i węglowodany oraz większą część witaminy C.
Uzyskuje się je przez częściowe odparowanie wody. Często stosowane w przemyśle cukierniczym. Do produkcji mleka zagęszczonego używa się pełnowartościowego mleka wysokiej jakości. Często stosowane jest w zastępstwie śmietanki do kawy.