W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Uzyskuje się je przez częściowe odparowanie wody z mleka słodzonego. Często stosowane w przemyśle cukierniczym. Do produkcji mleka zagęszczonego używa się pełnowartościowego mleka wysokiej jakości. Często stosowane jest w zastępstwie śmietanki do kawy.
Soczyste i słodkie owoce o pomarańczowym kolorze. Najczęściej spożywane na surowo ale równie dobrze sprawdzają się jako przetwory np. dżemy czy konfitury. Doskonały dodatek do sałatek owocowych, lodów i deserów z kremem. Bogate źródło beta-karotenu, żelaza oraz witamin A i C.
Owoc poddany procesowi suszenia w specjalnie przeznaczonych do tego celu suszarniach. Suszenie pozwala na długi okres przechowywania owoców. Morele suszone są najczęściej stosowane do wypieków, deserów a także jako dodatek do musli.
Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Bardzo popularny jako ryba pieczona lub duszona. Mięso morszczuka jest delikatne i kruche, lekkostrawne i nie zawiera wielu ości.
to coś, co powoduje, że podejmujemy dane działanie i jak bardzo jesteśmy konsekwentni w dążeniu do celu.