Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Mleko zagęszczone słodzone

Uzyskuje się je przez częściowe odparowanie wody z mleka słodzonego. Często stosowane w przemyśle cukierniczym. Do produkcji mleka zagęszczonego używa się pełnowartościowego mleka wysokiej jakości. Często stosowane jest w zastępstwie śmietanki do kawy.

Morele

Soczyste i słodkie owoce o pomarańczowym kolorze. Najczęściej spożywane na surowo ale równie dobrze sprawdzają się jako przetwory np. dżemy czy konfitury. Doskonały dodatek do sałatek owocowych, lodów i deserów z kremem. Bogate źródło beta-karotenu, żelaza oraz witamin A i C.

Morele suszone

Owoc poddany procesowi suszenia w specjalnie przeznaczonych do tego celu suszarniach. Suszenie pozwala na długi okres przechowywania owoców. Morele suszone są najczęściej stosowane do wypieków, deserów a także jako dodatek do musli.

Morszczuk świeży

Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Bardzo popularny jako ryba pieczona lub duszona. Mięso morszczuka jest delikatne i kruche, lekkostrawne i nie zawiera wielu ości.

Motywacja

to coś, co powoduje, że podejmujemy dane działanie i jak bardzo jesteśmy konsekwentni w dążeniu do celu.

1 ... 15 16 17