Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Mleko kobiece

Wydzielina gruczołów mlecznych. Pokarm niezbędny dla noworodków, wolny od bakterii i zanieczyszczeń. Zawiera przeciwciała pochodzące od matki, enzymy, sole mineralne, witaminy, cukry, białka i tłuszcze.

Mleko kozie 2%

Mleko najbliższe ideałowi żywności. Dobre źródło białka, fosforu, potasu i ryboflawiny. 300 ml koziego mleka dostarcza 30% dziennego zapotrzebowania na wapń i 20% dziennego zapotrzebowania na białko. Mleko kozie jest trawione przez ludzki organizm w ok. 20 min. ponieważ jego skład chemiczny jest bardzo podobny do mleka ludzkiego.

Mleko owcze

Zawiera dość znaczną ilość tłuszczu w porównaniu do mleka krowiego, ok. 7%. Jest ono bardzo dobrym źródłem białka, witamin i mikroelementów.

Mleko spożywcze 0,5%

Płyn uzyskiwany z gruczołów mlekowych samic ssaków, niezbędny do prawidłowego rozwoju organizmu w okresie niemowlęcym i dziecięcym. Mleko o zawartości 0,5% tłuszczu, odtłuszczone w procesie produkcyjnym.

Mleko spożywcze 1,5%

Płyn uzyskiwany z gruczołów mlekowych samic ssaków, niezbędny do prawidłowego rozwoju organizmu w okresie niemowlęcym i dziecięcym. Mleko o zawartości 1,5% tłuszczu, odtłuszczone w procesie produkcyjnym.

1 ... 12 13 14 ... 17