Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Mikroelementy (pierwiastki śladowe)

Mikroelementy są odpowiedzialne za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Są tez obecne w płynach ustrojowych, komórkach, hormonach i enzymach. Przykładowe mikroelementy to kobalt, jod, molibden, żelazo.

Mintaj świeży

Ryba słonowodna, nie poddana mrożeniu, nie filetowana. Mintaj doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i faszerowania. Mięso tej ryby jest bardzo kruche i delikatne.

Miód pszczeli

Produkt powstający przez przetwarzanie pyłków różnych rodzajów kwiatów i roślin, przez pszczoły lub niektóre gatunki os. Zależnie od gatunku rośliny, z której został wytworzony miód występują różnice kolorów od białego do ciemno brązowego, oraz różnice smaków od bardzo słodkiego, łagodnego do słodkiego z wyraźnym, gorzkim posmakiem. Spożywanie miodu wspomaga układ odpornościowy, pomaga w oczyszczaniu organizmu oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Podawany dzieciom wspomaga zdolności umysłowe.

Miód sztuczny

Wyrób spożywczy syntetyczny o smaku i konsystencji zbliżonej do miodu pszczelego, powstający w procesie rozkładania cukrów złożonych przez podgrzewanie. Produkt zawiera substancje smakowe, barwniki oraz aromaty.

Mizeria

Danie składające się z ogórków posiekanych w cienkie plasterki z dodatkiem śmietany przyprawionej solą, pieprzem, cukrem, octem spirytusowym i sokiem z cytryny.

1 ... 11 12 13 ... 17