W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Duży, gruby mięsień wypełniający grupę przednią mięśni uda. Cztery działające niezależnie głowy posiadają oddzielne przyczepy początkowe i wspólny przyczep końcowy. Jest to najsilniejszy prostownik stawu kolanowego - antagonista mięśnia dwugłowego uda.
Mięsień kończyny dolnej, znajdujący się z tyłu. Główną czynnością tego mięśnia jest zginanie stawu kolanowego, spełnia on jeszcze rolę prostownika w stawie biodrowym.
Mieszanka, zawierająca różne rodzaje owoców, poddane procesowi głębokiego mrożenia. Mrożenie zapewnia najlepszą jakość przechowywania żywności ze względu na zachowanie składników mineralnych oraz witamin.
Roślina o charakterystycznym, słodkim, miętowym zapachu, stosowana często jako dodatek do deserów, rzadziej do potraw słonych. Posiada właściwości lecznicze, napary z mięty łagodzą dolegliwości żołądkowe i przyspieszają trawienie.
Cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz witaminy E. Wspomagają działanie układu krwionośnego i odpornościowego. W przemyśle spożywczym są stosowane jako dodatek do ciast i deserów ale także jako składnik dań mięsnych, marynat i sosów. Bardzo smaczna i zdrowa forma przekąski.