Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Mięsień czworogłowy uda

Duży, gruby mięsień wypełniający grupę przednią mięśni uda. Cztery działające niezależnie głowy posiadają oddzielne przyczepy początkowe i wspólny przyczep końcowy. Jest to najsilniejszy prostownik stawu kolanowego - antagonista mięśnia dwugłowego uda.

Mięsień dwugłowy uda

Mięsień kończyny dolnej, znajdujący się z tyłu. Główną czynnością tego mięśnia jest zginanie stawu kolanowego, spełnia on jeszcze rolę prostownika w stawie biodrowym.

Mieszanka owocowa, mrożonka

Mieszanka, zawierająca różne rodzaje owoców, poddane procesowi głębokiego mrożenia. Mrożenie zapewnia najlepszą jakość przechowywania żywności ze względu na zachowanie składników mineralnych oraz witamin.

Mięta pieprzowa

Roślina o charakterystycznym, słodkim, miętowym zapachu, stosowana często jako dodatek do deserów, rzadziej do potraw słonych. Posiada właściwości lecznicze, napary z mięty łagodzą dolegliwości żołądkowe i przyspieszają trawienie.

Migdały

Cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz witaminy E. Wspomagają działanie układu krwionośnego i odpornościowego. W przemyśle spożywczym są stosowane jako dodatek do ciast i deserów ale także jako składnik dań mięsnych, marynat i sosów. Bardzo smaczna i zdrowa forma przekąski.

1 ... 10 11 12 ... 17