Encyklopedia


W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

Jabłka suszone

Owoc poddany procesowi suszenia w specjalnie przeznaczonych do tego celu suszarniach. Suszenie pozwala na długi okres przechowywania owoców. Jabłka suszone są najczęściej stosowane do wypieków, deserów a także jako dodatek do musli lub przekąska w postaci chipsów.

Jabłko

Owoc rosnący na drzewie, Jabłko ma bardzo szeroką gamę zastosowań, jest jedzony na surowo, przygotowuje się z niego kompoty, soki oraz napoje, znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako składnik ciast, sałatek owocowych oraz musli. Bardzo dobre źródło witaminy C oraz błonnika.

Jabłko pieczone

Jabłko pieczone w folii aluminiowej (lub bez) w piekarniku. Dla smaku dodaje się cynamon oraz miód.

Jabłko w kruchym cieście

Jabłko pieczone w otoczce z surowego, kruchego ciasta. Jako przyprawy do jabłka stosuje się miód oraz cynamon. Bardzo smaczna przekąska lub deser.

Jadłospis

Potrawy oraz produkty uwzględnione w spisach zakładów żywienia zbiorowego.

1 2 ... 5