W naszej Encyklopedii znajdziesz wszystkie hasła zwązane z odżywianiem się, prowadzeniem zdrowego stylu życia, ćwiczeniami i motywacją
Należy do aminokwasów endogennych, budujących nawet do 60% tkanki mięśniowej. Ma duże znaczenie dla uprawiających każdą dyscyplinę sportu.
Tak zwany wzmacniacz zapachu i smaku w danych produktach. Intensyfikator stosowany bardzo często w przemyśle żywieniowym. Działa niekorzystnie na przewodnictwo nerwowo - mięśniowe.
Przyprawa o bardzo intensywnym zapachu, przygotowywana z nierozwiniętych, suszonych pączków kwiatowych. Goździki są używane jako dodatek zapachowy do wyrobów cukierniczych, marynat oraz konfitur. Wpływają korzystnie na układ pokarmowy, wspomagając działanie soków trawiennych, olejek z nich przygotowany jest naturalnym środkiem przeciwbólowym używanym przez stomatologów.
Bułka wypiekana z mąki pszennej razowej. Mąka razowa to produkt jednokrotnie mielony, zawierający otręby przez co ma ciemniejszą barwę niż mąki białe, zawiera również więcej składników mineralnych oraz witamin.
Owoc granatowca, doskonałe źródło glukozy oraz fruktozy i witaminy C. W kuchni używany często zamiast soku z cytryny. W przemyśle spożywczym najczęściej używany do produkcji syropów, słodkich sosów lub galaretek.